Freestyle - Bjud upp din hund till dans!
Freestyle är en hundsport som kommit till Sverige och Europa från USA och Kanada. Idag finns sporten i Norden och i många av Europas länder och den blir allt populärare. När sporten först kom till Storbritannien var den tänkt som pausunderhållning och uppvisning vid större hundutställningar. Man ville locka ungdomar att börja träna och tävla i lydnad med sina hundar. Då var det främst varianten av freestyle som kallas för heelwork to music som gällde. Freestyle (och heelwork to music) är sporten för dig som gillar musik, dans och hundar. Om du dessutom gillar att showa och uppträda inför folk har du hittat helt rätt – freestyle!

 

Musik och program

Musiken du väljer till ditt program har stor betydelse för publikens upplevelse. Det är bra om låten du väljer har en tydlig rytm. Om låten har en refräng i ett tempo som bryter av från verserna lägger du in tempoväxlingar. När det gäller tempo är det viktigt att du väljer det efter hundens förmåga och temperament. Till en hund som rör sig långsamt och försiktigt passar inte en rivig och fartig låt. För en kvick och snabb hund spelar musikvalet inte lika stor roll. Här är det mer hundens personlighet som ska få bestämma. En lättstressad hund kan fungera bättre med lugnare musik. Dela upp musiken i flera olika delar och prova vilka rörelser som passar till de olika delarna. Sen tänker du igenom övergångarna noga mellan rörelserna, ert program ska ha bra flyt och rörelserna ska gå väl in i varandra utan avbrott. I de aktuella bestämmelserna för freestyle står det angivet hur kort och långt ett program i de olika klasserna får vara.

Tema och kostymering

Om din musik redan har ett tema är det enklare att välja kläder. Det finns några saker att tänka på när det gäller dina kläder. Freestyle är ingen maskerad, men det är roligare att titta på ett program där allt i programmet är genomtänkt. Ha inte på dig kläder som stör din hund att utföra rörelser eller som hindrar dig. Man får smycka sin hund men om det skulle störa hunden blir det poängneddrag från domarna. Däremot är det inte tillåtet att spraya glitter, färg eller något annat på hunden. Det är tillåtet att ta med sig föremål in på tävlingsbanan men föremålen måste användas i programmet och då inte som en belöning för hunden.

På tävling

Du och din hund är under bedömning från det att musiken sätter igång (vilket görs på ditt tecken) till dess att ditt program är avslutat. Det är två till fyra domare som dömer varje ekipage. När tävlingen är avslutad räknas ekipagets poäng ihop och delas med antalet domare. Enligt de regler som gäller just nu bedöms olika punkter under rubriken Tekniskt och rubriken Artistiskt. Domarna bedömer hur väl rörelserna genomförs, om föraren t ex måste ge flera synliga kommandon blir det neddrag. Svårighetsgraden på rörelserna ska domarna också titta på. Rörelser som utförs väl och med bra flyt ger höga poäng. Samarbetet och glädjen mellan föraren och hunden är ofta det som berör i ett riktigt bra program. Ofta är det viktigare att arbeta med glädjen och följsamheten hos hunden än att lära den en massa komplicerade rörelser.

 

Grundrörelser

Här kommer tips på några rörelser som det kan vara bra att börja med:

Åttan och slalom

I båda dessa rörelser kan du använda dig av dina ben. I åttan går hunden runt och mellan benen, tänk dig att den ritar en åtta. Vidareutvecklingen av rörelsen är att du rör dig framåt eller bakåt och hunden sicksackar sig mellan benen.

Snurr

Hunden snurrar minst ett helt varv runt sin egen axel. Du kan lära hunden att göra snurrar både med- och motsols. När hunden kan snurra kan du lära den att göra en cirkel runt dig i ett eller flera varv.

Tass och hand

Du kan lära din hund att använda ena tassen för att till exempel slå till din hand, som ett ”give me five”.

Positionsarbete

Freestylehundens fotgående betyder att hunden ska kunna följa föraren på både vänster och höger sida. Du tränar in fotgåendet med mycket glädje och kontakt. Ditt mål är att få hunden att följa dig vid den sida du ber om i olika tempon. Positionsarbete är också om hunden går mellan dina ben.

Rulla runt

Du kan lära din hund att ifrån liggande rulla runt ett eller flera varv. Precis som när det gäller andra rörelser får du försöka se och tänka efter om det är något som din hund gillar och verkar ha lätt för.

Hopp

Om din hund gillar att hoppa och har lätt för det kan ni träna på att den hoppar över ett av dina ben, en utsträckt arm eller fritt upp i luften.

Frontarbete

Kallas det när du och hunden är vända emot varandra. Rör ni er framåt eller bakåt räknas det som positionsarbete.

På bakbenen

Om din hund har lätt att hålla balansen på två ben kan du träna in många rörelser med det som utgångspunkt.

Distansarbete

Kallas det för när hunden är en bit från föraren och utför en rörelse. Man kan lära sin hund att backa bakåt och sedan till exempel låta hunden snurra eller något annat.

Flera rörelser

Man kan säga att ju fler rörelser som du kan lära din hund att utföra desto lättare blir det att sätta ihop ett bra program. Du kan lära din hund att buga, att vinka eller att sitt fint med tassarna i vädret.

 

Hjälpmedel

När man tränar freestyle med sin hund går det bra att använda godis eller en leksak. Många använder sig också av en så kallad klicker när de tränar in olika rörelser. Men på tävlingsbanan är varken godis, leksak, koppel eller klicker tillåtna. Däremot får du använda dig av både din kropp och röstkommandon på tävlingar, alltså kan det vara bra redan från början att lära hunden ord/kommandon för rörelserna. Även om duktiga och väl tränade freestylehundar kan göra fantastiska tricks och rörelser så bör inga rörelser vara hisnande cirkuskonster där hunden slår knut på sig själv. Det ska se lätt ut för hunden att göra alla rörelser. Balans och harmoni är viktiga ord i sporten. Ordet balans är viktigt. Hunden ska göra alla rörelser i god balans och programmet ska innehålla en bra balans när det gäller olika rörelser och tempoväxlingar.

Bra träning

Även om du tror att du aldrig kommer delta i någon tävling är sporten jättebra som träning. Du och din hund kommer att ha roligt tillsammans och er kontakt med varandra kommer att bli bättre. Din hund får bra och allsidig gymnastik, den kommer att bli starkare, smidigare och få bättre självförtroende. Då ni hela tiden kommer att försöka lära er nya rörelser och utveckla dem som ni redan kan, kommer träningen också ge en utmärkt form av aktivering. När ert program börjar sitta och din hund är säker på rörelserna, lyder dina kommandon och ni har god kontakt då är det dags att börja träna dig själv för scen och publik! Freestyle är en publiksport. Det betyder att man som hundförare hela tiden ska försöka tänka på hur rörelserna och hela programmet kan tänkas se ut för åskådare som är en bit bort. Du själv ska röra dig i takt med musiken och träna dig i att släppa hunden med blicken och se glad ut – le!

Lydnad – en bra början

Innan du börjar träna freestyle måste din hund ha vardagslydnad. Det innebär att den vet betydelsen av vissa ord (= kommandon) och utan tvekan utför det du ber den om. Den ska kunna stanna/stopp, sitt, komma när du kallar på den och gå fot utan koppel. I freestyle är det tillåtet med dubbelkommando på tävling, vilket innebär att du både kan säga kommandot och visa med din kropp, så hunden lättare förstår vad du vill. En bra start att börja med är att lära hunden att följa förarens hand. När hunden börjar kunna utföra rörelsen lägger du till ditt kommando/namn för just den rörelsen. Så snart hunden lärt sig ordet ska du försöka få den att göra det du ber den om utan att visa med dina händer.